Disclaimer  |  

Kleurplaat  |  

Sitemap  |  

Contact  |  

U bevindt zich hier: 

>> Hardloop Info  >> Gevaar v/d teek 

Het gevaar van de onschuldige teek

Let op tijdens hardlopen in de natuur

Als u onbezorgd geniet van de natuur, loopt u het risico dat de teek het op uw gezondheid heeft gemunt. (En op die van uw trouwe viervoeter!) Een ellendige parasiet is die teek! Zonder dat u het merkt, loopt u het risico door een tekenbeet besmet te raken met bacteriën en virussen: Lyme ziekte (Borrelia burgdorferi) is wel de meest grillige.

Goed oppassen

Circa 20% van de teken veroorzaakt Lyme ziekte. Het is goed oppassen in de natuur. Bedek zoveel mogelijk de huid (ook het hoofd) en controleer uzelf (en uw huisdier) altijd na terugkomst van een training. De kans op besmetting kan voor mens en dier minimaal blijven als u de teek binnen 24 uur op de juiste manier verwijdert en het wondje ontsmet met 70% alcohol. In het eerste stadium is Lyme ziekte met een antibioticum namelijk adequaat te behandelen, zelfs zodanig dat klachten verdwijnen. Mate en duur van de behandeling hangen echter helemaal af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt.

Rode cirkel

Merkt u de tekenbeet niet direct op, dan kan er na een week of drie een felrode cirkel (kring) ontstaan rondom de plek waar de teek u heeft gebeten. Als zo'n kringvorming ontstaat, meldt u dan bij uw huisarts. Wijs hem op de besmettingsmogelijkheid. Wees alert, want in sommige gevallen loopt u Lyme ziekte op zonder dat er kringvorming is ontstaan op uw huid. U kunt dan wel degelijk besmet zijn.

Gratis boekje

Stichting SAAG heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Lyme Patiënten, de Landelijke Coordinatiestructuur Infectieziektenbestrijding, Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbos-beheer een voorlichtingsboekje gemaakt, dat gratis te verkrijgen is (wel eigen portobijdrage).

Telefonisch kunt u tijdens kantooruren terecht bij de SAAG-Helpdesk op telefoon (0299) 66 00 67. Wetenschappelijke en aanvullende informatie kunt u lezen op de website www.saag.nl Jeugd- en jongerenclubs kunnen bij Scouting Nederland een preventie/-voorlichtingsvideo over teken (bestemd voor 9 tot 15-jarigen) aanvragen op nummer (033) 496 09 11.

Printerversie